Hoogbegaafdheid en BrainSport Junior

Wat is er voor hoogbegaafde leerlingen?

Voor leerlingen die meer kunnen dan gemiddeld is er op het LCL een speciaal programma, BrainSport Junior. Als je geselecteerd bent mag je sommige lessen overslaan en je werkt iedere week één of twee uur aan allerlei projecten. Soms is het ook fijn als je extra begeleid wordt.
 

Wat is BrainSport Junior?

Ergens door het oneindig grote heelal zweeft een klein blauw bolletje. Het heet planeet aarde en het is de enige planeet waarvan we zeker weten dat er leven aanwezig is. Op die planeet ben jij en je leest dit nu. Hoe is dit zo gekomen? Hoe werkt een ster? Wanneer is de mens ontstaan? Waarom voeren mensen oorlog? Vanaf de oerknal tot vandaag heeft alles wat er gebeurd is te maken met hetzelfde verhaal. Bij BrainSport Junior ontdek je dat al deze vragen eigenlijk over hetzelfde gaan: over ons. Alle vakken op school en alles wat je ooit geleerd hebt komen hier bij elkaar. Wil je meer uitdaging dan er in de gewone lessen te vinden is? Dan is BrainSport Junior iets voor jou. In allerlei projecten binnen- en buiten school ga je op onderzoek uit naar antwoorden op deze vragen en fantaseer je ook alvast over de toekomst...
 

Welke begeleiding is er voor hoogbegaafde leerlingen?

Tijdens de lessen BrainSport Junior is er een aantal lessen begeleiding in groepsverband. Je krijgt uitgelegd welke kenmerken bij hoogbegaafdheid horen, en wat de voor- en nadelen van hoogbegaafdheid zijn. Ook bespreken we met elkaar hoe lastig het kan zijn om woordjes te leren als je soms meer behoefte hebt aan uitdagende opdrachten. Het is belangrijk dat je met andere hoogbegaafden samen zit en over dit soort dingen nadenkt, zeker als je je soms onbegrepen voelt door je eigen klasgenoten. Sommige hoogbegaafde leerlingen hebben meer begeleiding nodig, bijvoorbeeld bij plan- en studievaardigheden. Zij kunnen als dat nodig is individueel worden begeleid door de leerlingbegeleiders.
 

Hoe word je geselecteerd?

Je hoeft niet per se ‘officieel’ hoogbegaafd te zijn. Alle brugklasleerlingen met een vwo-advies worden in het begin van het schooljaar getest. We gebruiken hiervoor de IST (Intelligentie Structuur Test). Deze test is ontwikkeld door de Radboud Universiteit Nijmegen en kijkt naar algemene intelligentie, kennis en geheugen. Behalve naar deze test kijken we ook naar een Cito-0 toets die je in de brugklas maakt, een eventueel hoogbegaafdheidsonderzoek en je cijferlijst gecombineerd met het advies van je mentor.
 

Wat voor soort projecten zijn er?

We gaan aan de slag met allerlei vragen die je kunt stellen over de geschiedenis van het universum. Zo bouwen we een vulkaanuitbarsting na om te onderzoeken wat de impact ervan is geweest. We schrijven een fantasievol scheppingsverhaal. We proberen in de toekomst te kijken om te bedenken of bepaalde diersoorten ooit slimmer zullen worden dan mensen. We vragen ons af hoe we genoeg voedsel kunnen produceren voor 10 miljard mensen in 2050. Maar we kijken ook verder: wat zijn exo-planeten en is er buitenaards leven? We maken maquettes, posters, filmpjes en games. Of we gebruiken andere manieren om de informatie met elkaar te delen. En we gaan natuurlijk ook op excursie. Ter afsluiting van het schooljaar gaan we een hele dag met alle BrainSport Juniorleerlingen op pad.  

voor meer informatie over hoogbegaafdheid of BrainSport Junior; neem contact op met de hoogbegaafdheidscoördinator Daan Vos: vos.d@lcl.nl