Olympiades

Arie Slob, minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media, feliciteert onze bèta olympiaders!

LCL is een olympiadeschool sinds 1 oktober 2012. Slechts 25 scholen in heel Nederland dragen dit keurmerk. Een olympiadeschool biedt toptalenten de mogelijkheid om (inter)nationale uitdagingen op verschillende vakgebieden aan te gaan. Hierdoor hebben leerlingen een omgeving waarin ze kunnen excelleren.

Meedoen aan een olympiade biedt je allerlei mogelijkheden. Zo kan je jouw talenten en vaardigheden ontwikkelen, biedt het extra verbreding en verdieping en word je uitgedaagd. Je krijgt niet alleen een vakinhoudelijke boost maar er wordt ook voor gezorgd dat jij trots kan zijn op jouw talent. Zo wordt de top 10 van de school extra in het zonnetje gezet op het jaarlijkse Olympiadefeest waar jij een oorkonde ontvangt voor jouw bijzondere prestatie.

Naast dat je jezelf kan ontwikkelen, is meedoen met een (inter)nationale slotronde een onvergetelijke ervaring. Je maakt niet alleen kans om naar bijzondere locaties te reizen, maar het levert een goed netwerk op en staat het goed op je CV!

Hieronder een overzicht met alle olympiades in het schooljaar 2020-2021 met de bijbehorende data en wie eraan meedoet. Bij een aantal vakken zijn de olympiades een onderdeel van het schoolexamen.

 

Olympiade

 

Wie? Wanneer?

Wiskunde A-lympiade en Wiskunde B-dag

Iedereen uit 6 vwo

12 november 2021

Biologie Olympiade

Iedereen uit 6 vwo 8 december 2021

European Union Science Olympiad (EUSO)

In teams van 3 bestaande uit leerlingen uit 5 havo/vwo

december 2022

Scheikunde Olympiade

Iedereen uit 6 vwo, deel 5 vwo

13 januari 2022

Aardrijkskunde Olympiade

 

26 januari 2022

Wiskunde Olympiade (1e ronde) Geselecteerden uit klas 1 t/m 5 vwo 27 januari 2022

Natuurkunde Olympiade I

Iedereen uit 6 vwo 21 januari 2022
Onderbouw Wiskunde Dag 2022 enkele teams uit klas 3 16 februari 2022

International Junior Science Olympiad (IJSO)

Geïnteresseerden uit 3 vwo
Geselecteerden uit 3 havo
14 maart/6 april 2022

 

Bijzondere prestaties

Biologieolympiade junior: Maandag 8 februari 2021 hebben 2e klassers van het vwo en 2 brainsportleerlingen uit vwo 3 meegedaan aan de eerste ronde van de biologieolympiade voor de onderbouw, georganiseerd door de Aeres Hogeschool Almere. Landelijk worden de beste 50 vwo’ers geselecteerd voor de volgende ronde. Onder die 50, maar liefst 3 van onze school: Allie Zong (V3d), Jurre Klomp (V2d) en Johan Voncken (V2e). Zij hebben donderdag 1 april deelgenemen aan de online 2e ronde, waarin ook een praktisch deel verwerkt was. Allie Zong is inmiddels een ronde verder en staat in de finale van 23-25 juni!

Scheikundeolympiade 2021: Samantha Li (v6) is eerste van Nederland geworden in de eerste ronde van de Scheikundeolympiade; daar mag ze vreselijk trots op zijn! Naast deze absolute ‘Queen of chemistry” presteerden ook veel andere leerlingen uitzonderlijk goed: Jochem van de Broek (v6) werd landelijk 6e! Naast deze twee worden nog 7 leerlingen uitgenodigd voor de 2e ronde: Bram Fliervoet, Koen de Wit, Elisa Kruijt, Mees du Croo de Jongh, Guus van der Velden, Julia Ansems en Floor van Leeuwen. In de 2e ronde gaan zij een toets van 3 uur maken met een niveau boven dat van het centraal eindexamen. De 2e ronde werd eind maart gehouden en dient ter selectie van de 20 beste kandidaten. De Nationale Scheikundeolympiade 2021 vindt plaats van woensdag 2 t/m woensdag 9 juni en wordt georganiseerd door BASF in De Meern. Deze intensieve voorbereidingsweek (theorie en praktijk) wordt afgesloten met een theoretisch en een praktisch examen. De beste vier deelnemers vormen het Nederlandse team voor de Internationale Chemie Olympiade. Aan de olympiade deden 2083 leerlingen mee van 124 scholen. 

Waar bij wiskundewedstrijden meestal aan de wiskunde B leerlingen wordt gedacht, doet onze school ook altijd mee aan de wiskunde A-olympiade. Dit is een wiskundewedstrijd die georganiseerd wordt door het Freudenthal Instituut waar wiskunde A leerlingen in groepen aan mee doen. Ze maken een praktische opdracht in een dag, die vervolgens landelijk beoordeeld wordt. Dit jaar ging de opdracht over puntentellingen bij het schansspringen. De leerlingen hebben zich gebogen over hoe je met verschillende sprongen, met verschillende jurybeoordelingen, windsnelheden, starthoogtes en startvolgordes toch een eerlijke en spannende wedstrijd kunt produceren. Het groepje van Lola Leeuwesteijn, Imke de Louw, Nick van Horck en Merijn van Donkelaar wist de beste van regio Zuid te worden. Normaal zouden ze hiermee aan een internationale finale op de Veluwe mee mogen doen, maar wegens Corona ging die dit jaar niet door. Hun verslag is tegen de winnaars van andere regio’s afgewogen door de organisatie, waarmee ze uiteindelijk de tweede plek van Nederland hebben weten te veroveren.

Wij zijn trots op onze leerlingen!