Artistieke Interlyceale

Interlyceales zijn de jaarlijkse wedstrijden tussen de vier oudste Nederlandse lycea op algemene grondslag: het Amsterdams Lyceum uit Amsterdam, het Baarnsch Lyceum uit Baarn, het Kennemer Lyceum uit Overveen en natuurlijk het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven. Deze wedstrijden worden al sinds 1938 jaarlijks gehouden en zijn sinds 1959 opgesplitst in twee losse evenementen: de Sport Interlyceale (S.I.) en de Artistieke Interlyceale (A.I.).

De vier lycea zijn van mening dat sport en cultuur bijdragen aan de algemene ontwikkeling en hebben daarom de interlyceales opgezet, waarbij alle scholen strijden voor de felbegeerde eerste plaats. Per interlyceale doen ongeveer 400 leerlingen mee, en daarmee een van de grootste jaarlijkse evenementen.

 

Artistieke Interlyceale

In de derde week van maart is de Artistieke Interlyceale: muziek, toneel, cabaret, welsprekendheid en dans zijn de podiumkunsten. Achter de schermen werken leerlingen aan de beeldende en literaire kunsten, dammen en schaken. De gangen van de school veranderen in tentoonstellingsruimtes.

Na een eerste selectie treden de leerlingen op tijdens een finaleavond, waarop ze worden beoordeeld door deskundige, externe juryleden.

Uiteindelijk blijven er ruim 100 leerlingen over die ons vertegenwoordigen tijdens de landelijke Artistieke Interlyceale. Inzet is de wisselbeker. De A.I. is een zinderend festijn, waarbij de hele school gonst van creativiteit.