Interlyceales en toernooien

Gedurende het jaar doen onze leerlingen mee aan verschillende interlyceales en toernooien. Ze komen hier vaak ontzettend ver en vallen soms zelf in de prijzen. Lees hier alles over deze interlyceales en toernooien.

Nederlandse Wiskunde Olympiade

Het Lorentz Casimir Lyceum is winnaar geworden van de scholenprijs van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2024! Met een uiterst minimale voorsprong van 1 punt op het Stedelijk Gymnasium Leiden en 3 punten op het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen wisten onze zes beste leerlingen de hoogste somscore (174) neer te zetten in een veld van 310 deelnemende scholen. Team LCL bestond uit Remmo Klaver (V5, 30 punten), Jurre Klomp (V5, 29 punten), Oliver Li (V4, 34 punten), Yu Hao Lin (V4, 27 punten), Dennis Zhang (V3, 31 punten) en Willem van der Velden (V2, 23 punten).

Sinds de invoering van de scholenprijs in 1980 heeft onze school deze het vaakst gewonnen van alle scholen in Nederland, namelijk in 1993, 1995 (toen nog als Lorentz Lyceum), 2015, 2018, 2019, 2021, 2022 en 2024. Het LCL is daarmee het Real Madrid van de Nederlandse Wiskunde Olympiade.

 

Artistieke Interlyceale komt er weer aan

De Artistieke Interlyceale is een kunstzinnige wedstrijd tussen vier scholen (Amsterdams lyceum, het Kennemer lyceum, het Baarnsch lyceum en het LCL). Iedereen is welkom om zich in te schrijven voor één (of meer) van de negentien onderdelen.  

Er zijn podium onderdelen zoals: muziek klassiek (solo of orkest), muziek vrij (solo of band), cabaret, toneel, dans en beweging (solo of ensemble), eloquentia en muziekproductie. Er zijn beeldende onderdelen zoals: tekenen, handvaardigheid, fotografie, video en beeldbewerking. Literaire onderdelen: opstel en poëzie. En als laatste is er op de A.I. plek voor de denksporten: dammen en schaken.  

De Artistieke Interlyceale heeft dit jaar het thema IJSingwekkend!

Op 6 en 7 maart worden de voorrondes gehouden voor de podiumonderdelen. In dezelfde week worden de beeldende kunsten geselecteerd en wordt er een dam-en schaaktoernooi georganiseerd. Tijdens deze dagen selecteren we de beste leerlingen per onderdeel. Zij mogen vervolgens op maandag 25 of dinsdag 26 maart podiumonderdelen presenteren tijdens de finaleavonden voor publiek.  

Tijdens de finaleavonden zit er per onderdeel een professionele jury die de beste deelnemer van de school zal kiezen. Deze leerling (of groepje leerlingen) mogen dan onze school vertegenwoordigen op vrijdag 5 april op de Artistieke Interlyceale-finaledag op het Kennemer lyceum in Overveen. Hier ontmoeten we de andere scholen en zullen we samen om de Artistieke Interlyceale beker gaan strijden. 

 

European Olympiad of Experimental Science (EOES)

Op 25 en 26 januari vond de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) plaats aan HAN University of Applied Sciences in Nijmegen. Het gemengde scholen team dat bestaat uit Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam), Robert Stepanyan (Trevianum, Sittard) en Kjeld Zwitserloot (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar het gemengd scholen team dat bestaat uit Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Matthijs de Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de EOES-2024 die van 7 t/m 14 april gehouden wordt in Luxemburg en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. 

 

Finale N.K. schoolschaken

Op dinsdag 23 januari is een schaakteam van het LCL in Scheveningen op een vijfde plaats geëindigd in de finale van het Nederlands kampioenschap schoolschaken in categorie VO-I (alle leerjaren). Elysia Feng (V5c), Polina Kulikova (V4e), Theo Qi (V6d) en Freek Thijssen (G1b) hadden zich tegen alle verwachtingen in voor deze finale weten te plaatsen via de kwalificatietoernooien in november en december, waaraan bijna 500 leerlingen van ruim 80 VO-scholen deelnamen. 

De finale vond plaats in een chique zaal van het AFAS Circustheater in Scheveningen. Tussen de partijen door was er gelegenheid om een kijkje te nemen bij de wereldtop, die op dezelfde locatie hun partijen in de negende ronde van het Tata Steel grootmeestertoernooi afwerkten. Al met al een intensieve maar mooie dag.