Interlyceales en toernooien

Gedurende het jaar doen onze leerlingen mee aan verschillende interlyceales en toernooien. Ze komen hier vaak ontzettend ver en vallen soms zelf in de prijzen. Lees hier alles over deze interlyceales en toernooien.

 

Singapore International Mathematical & Computational Challenge

Een LCL-team bestaande uit Remmo Klaver, Oliver Li en Yu Hao Lin neemt van maandag 20 mei tot en met vrijdag 24 mei 2024 deel aan de Singapore International Mathematical & Computational Challenge, een prestigieuze wedstrijd in teamverband op het gebied van wiskunde en programmeren.

Na een rechtstreekse vlucht van bijna 15 uur met aankomst op zondagochtend in Singapore was er één dag om deze imposante metropool te verkennen. Dezelfde dag was om de jetlag te verwerken en te wennen aan het extreme klimaat op de evenaar! Dat lijkt allemaal goed gelukt.

Op maandag was de openingsceremonie en daarna stonden er kennismakingsactiviteiten en colleges gepland. Er doen 42 scholen uit 27 landen mee.

Op dinsdag zal de wedstrijd van start gaan. Leerlingen werken dan 30 uur (non-stop, maar tussendoor slapen mag) aan de challenge. Woensdag moeten ze aan het eind van de middag hun verslag inleveren, waarna ze op donderdag hun bevindingen in meerdere presentaties ten overstaan van diverse jury’s zullen verdedigen.

Veel succes Remmo, Oliver en Yu Hao!

 

Olympiade feestje

Afgelopen dinsdag, 16 april 2024, hebben wij het olympiade seizoen met een feestje afgelopen. Leerlingen en hun ouders waren welkom voor een drankje in de C-aula. De leerlingen hebben daar hun oorkondes en certificaten in ontvangst mogen nemen. Wat zijn het toch toppers!

 

Tweede prijs bij Wiskunde B-dag

Een LCL-team bestaande uit Olivia Abbo, Tristan Tangdiongga, Lucia Zhou Jiang en Sofia Zhou Jiang heeft de tweede prijs behaald bij de Wiskunde B-dag ’23-’24. Aan deze wedstrijd deden op vrijdag 10 november 2023 ruim 4000 leerlingen mee. Na een intensief jurytraject waren de acht beste teams uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Onze leerlingen ontvingen hun prijs op vrijdag 22 maart in het statige Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aan het Domplein. Na de plechtigheid volgde nog een rondleiding langs de indrukwekkende senaatszaal uit 1636 en de kapittelzaal, waar in 1579 de Unie van Utrecht is getekend. De avond werd afgesloten met een chique diner ter plaatse.

Bij de Wiskunde B-dag doen leerlingen in teams van vier leerlingen een hele dag onderzoek aan een open probleem waarbij een beroep wordt gedaan op computationele en algoritmische vaardigheden. Scholen mogen hun beste onderzoeksverslagen inzenden. De Wiskunde B-dag vindt tegelijkertijd plaats op scholen in Nederland, België, Duitsland en Slowakije. De organisatie in Nederland is in handen van de UU.

 

Nederlandse Wiskunde Olympiade

Het Lorentz Casimir Lyceum is winnaar geworden van de scholenprijs van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2024! Met een uiterst minimale voorsprong van 1 punt op het Stedelijk Gymnasium Leiden en 3 punten op het Willem Lodewijk Gymnasium uit Groningen wisten onze zes beste leerlingen de hoogste somscore (174) neer te zetten in een veld van 310 deelnemende scholen. Team LCL bestond uit Remmo Klaver (V5, 30 punten), Jurre Klomp (V5, 29 punten), Oliver Li (V4, 34 punten), Yu Hao Lin (V4, 27 punten), Dennis Zhang (V3, 31 punten) en Willem van der Velden (V2, 23 punten).

Sinds de invoering van de scholenprijs in 1980 heeft onze school deze het vaakst gewonnen van alle scholen in Nederland, namelijk in 1993, 1995 (toen nog als Lorentz Lyceum), 2015, 2018, 2019, 2021, 2022 en 2024. Het LCL is daarmee het Real Madrid van de Nederlandse Wiskunde Olympiade.

 

European Olympiad of Experimental Science (EOES)

Op 25 en 26 januari vond de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) plaats aan HAN University of Applied Sciences in Nijmegen. Het gemengde scholen team dat bestaat uit Jochem Kistemaker (Stedelijk Gymnasium, Schiedam), Robert Stepanyan (Trevianum, Sittard) en Kjeld Zwitserloot (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel) hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats gaat naar het gemengd scholen team dat bestaat uit Imre Bekkering (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), Ralph de Boer (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven) en Matthijs de Ruiter (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen).

De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de EOES-2024 die van 7 t/m 14 april gehouden wordt in Luxemburg en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen. 

 

Finale N.K. schoolschaken

Op dinsdag 23 januari is een schaakteam van het LCL in Scheveningen op een vijfde plaats geëindigd in de finale van het Nederlands kampioenschap schoolschaken in categorie VO-I (alle leerjaren). Elysia Feng (V5c), Polina Kulikova (V4e), Theo Qi (V6d) en Freek Thijssen (G1b) hadden zich tegen alle verwachtingen in voor deze finale weten te plaatsen via de kwalificatietoernooien in november en december, waaraan bijna 500 leerlingen van ruim 80 VO-scholen deelnamen. 

De finale vond plaats in een chique zaal van het AFAS Circustheater in Scheveningen. Tussen de partijen door was er gelegenheid om een kijkje te nemen bij de wereldtop, die op dezelfde locatie hun partijen in de negende ronde van het Tata Steel grootmeestertoernooi afwerkten. Al met al een intensieve maar mooie dag.