Artistieke Interlyceale

De plek waar talent een podium krijgt.

De Artistieke interlyceale (AI) is een jaarlijkse wedstrijd op artistiek gebied tussen de leerlingen van het Amsterdams Lyceum, het Baarnsch Lyceum, het Kennemer Lyceum en het Lorentz Casimir Lyceum (de vier ‘oudste’ Nederlandse lycea op algemene grondslag).

In de maand maart staat de school in het teken van creatieve en kunstzinnige activiteiten.

Op het podium repeteren leerlingen, er worden workshops georganiseerd, de openingsact wordt geoefend, er wordt een decor gebouwd, dit alles om twee fantastische finaleavonden neer te zetten. 

Leerlingen kunnen zich voor 19 onderdelen inschrijven: muziek klassiek (solo of ensemble), muziek vrij (solo of ensemble), dans en beweging (solo of ensemble), toneel, cabaret, eloquentia, video, fotografie, beeldbewerking, tekenen, handvaardigheid, poëzie, opstel, dammen en schaken en muziekproductie. 

Allereerst worden de AI-voorrondes gehouden. In de afgelopen jaren zijn de voorronden uitgegroeid tot een groot evenement met meer dan honderd deelnemers. Een docentenjury beoordeelt alle deelnemers en maakt een selectie per onderdeel. 

De voorrondewinnaars treden vervolgens op tijdens de finaleavonden met een zaal vol publiek.

Hierbij is een professionele jury aanwezig die per onderdeel een winnaar zal uitroepen.

Na twee spetterende finaleavonden is bekend wie onze school gaan vertegenwoordigen op de A.I.

De laatste vrijdag van maart vertrekken we met al onze winnaars in twee bussen naar de organiserende school. Hier strijden we per onderdeel tegen de andere drie deelnemende scholen. De jury bestaat deze dag uit kenners uit het vak en bekende Nederlanders.

Het is een feest om op deze dag aanwezig te mogen zijn. Iedere school toont zijn talenten, wat resulteert in een dag vol prachtige optredens, voordrachten en exposities.