Paarse (vrij)dag

Eén dag per jaar wordt er (extra) aandacht besteed aan seksuele diversiteit binnen onze school. Dit deden wij voor het eerst in 2019 en is inmiddels een traditie. Paarse vrijdag is een dag waarop leerlingen en studenten, door het dragen van de kleur paars op school, hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Paarse vrijdag ontstond naar het voorbeeld van Spirit Day in de Verenigde Staten, die eerder in 2010 voor het eerst plaatsvond als uiting tegen het pesten van LGTBQI-jongeren.

Wat doen we deze dag?

Allereerst dragen we paars! Door paars te dragen, laat je zien dat je tolerant bent en respect hebt voor iedereen. Je laat zien dat het jou niet uitmaakt wat iemands seksualiteit, genderidentiteit en genderexpressie is. Je viert samen met ons en heel veel andere scholen in Nederland dat jezelf zijn een feest is. Voor wie geen paars in de kast heeft hangen: geen nood, regenboogkleuren zijn een goed alternatief en anders zijn er ook nog paarse linten.

Als kick-off van de dag wordt om 8:15 samen met de leerlingen die betrokken zijn bij de organisatie de regenboogvlag gehesen. Dit gebeurt voor het L-gebouw.

Je wordt natuurlijk aangemoedigd om ook op andere wijzen paars naar voren te brengen en zo je solidariteit te uiten. Denk aan paarse nagellak, haarspray, of lippenstipt. Alle docenten wordt gevraagd om ook tijdens de lessen extra aandacht te besteden aan dit belangrijke onderwerp. Dit doen zij allen op hun eigen wijze.