HAVO

Een aantal jaren geleden namen we als eerste middelbare school in Eindhoven het initiatief om een havobrugklas te starten. Met positieve resultaten. Met een havoadvies kun je meteen starten op het juiste niveau. Dit geeft niet alleen meer kans op succes, maar vooral meer kans op plezier!

2-jarige havo/vwo-klas

Met een havo/vwo-advies kun je ook starten in de tweejarige havo/vwo-klas. De lessen beginnen op havoniveau en dat wordt geleidelijk opgebouwd naar vwo-niveau. Na het eerste jaar hoef je dus nog niet te kiezen voor havo 2 of vwo 2, maar heb je nog een jaar om erachter te komen wat je in je mars hebt. Na het 2e jaar ga je verder in havo 3 of vwo 3.

Profielkeuze

Vanaf het vierde jaar start je binnen het gekozen profiel. Onze schooldecaan helpt je bij jouw oriëntatie op studie en beroep. Deze oriëntatie begint in klas 3 en stelt jou in staat om een verantwoorde keuze te maken: zowel voor het profiel als de vervolgopleiding. Het vakkenpakket hangt af van de profielkeuze. De leerlingen kunnen kiezen uit onderstaande profielen:

  • Natuur & techniek
  • Natuur & gezondheid
  • Economie & maatschappij
  • Cultuur & maatschappij

Introductiedag leerlingen havo 4

Na de profielkeuzes kom je weer in nieuw samengestelde klassen terecht. We vinden het daarom belangrijk dat jullie elkaar meteen goed leren kennen tijdens een introductiedag in Aquabest. Die zal op een vrijdag in de eerste schoolweken plaatsvinden.

BSM havo 4 en havo 5

BSM havo 4 en havo 5
Speciaal voor havoleerlingen hebben we het vak Bewegen, Sport en Maatschappij, oftewel BSM. Een vak waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en dat is ook niet zo vreemd. BSM is namelijk een vak dat we pas in de bovenbouw geven aan onze leerlingen op de havo. Wat BSM precies inhoudt leggen we hieronder uit.

Vanaf 2024/2025: HavoP

HavoP biedt leerlingen de kans om, door middel van een uitdagend vraagstuk uit een bedrijf of instantie, nog beter voorbereid te zijn op de toekomst en een vervolgopleiding. Het wordt gezien als een examenonderdeel, als toevoeging op het combinatiecijfer van het profielwerkstuk, CKV en maatschappijleer. 

We beginnen volgend schooljaar eerst met een pilot, met een groep geïnteresseerde leerlingen. 

LCL Business class havo 4

Wie de smaak te pakken heeft bij (bedrijfs)economie kan deelnemen aan onze LCL Business Class. Zet je eigen bedrijf op en leer van professionals uit het echte werkveld. Ga aan de slag met jouw bedrijf zodat jij nu al vaardigheden opdoet voor jouw eigen bedrijf later.
Tijdens de LCL Business Class kom je alle facetten van het ondernemerschap tegen, van het bedenken van je product tot de marketing en presentatie, maar ook het financiële aspect komt aan bod. Ga je zelf een product maken en verkopen? Of organiseer je een kledingbeurs? Het kan allemaal! In teamverband ga je gedurende de looptijd van havo 4 aan de slag met het opzetten en uitvoeren van jullie bedrijf waarbij je wordt ondersteund door vakdocenten en gastsprekers. Ook een bezoek aan een echt bedrijf mag hierbij zeker niet ontbreken. Op deze manier ervaar je optimaal hoe het ondernemerschap werkt.

BSM havo 4 en havo 5

Speciaal voor havoleerlingen hebben we het vak Bewegen, Sport en Maatschappij, oftewel BSM. Een vak waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en dat is ook niet zo vreemd. BSM is namelijk een vak dat we pas in de bovenbouw geven aan onze leerlingen op de havo. Wat BSM precies inhoudt leggen we hieronder uit.

BSM is het vak bij uitstek waar je al doende leert. Je leert bij het vak vaardigheden die je later in je carrière ook veel nodig zult hebben. Je moet hierbij denken aan organiseren, leiding nemen en samenwerken. Bij het aanleren van deze vaardigheden gebruiken we altijd sport als middel. Het vak wordt dan ook gegeven door een docent lichamelijke opvoeding en op je lesrooster vind je extra uren gym. Naast belangrijke vaardigheden voor de toekomst beweeg je ook nog eens meer. Een win-winsituatie dus! Bij BSM zul je ook toetsen krijgen over de lesstof, maar dat is niet het enige. Je wordt namelijk ook beoordeeld op de organisatie en uitvoering van verschillende projecten. Zo helpen onze BSM’ers namelijk steevast mee bij de organisatie van verschillende sportdagen en organiseren zij het sportgedeelte van de Open Dag. Misschien kom je ze wel tegen tijdens jouw les lichamelijke opvoeding als ze les komen geven. Je kunt ze herkennen aan hun eigen BSM-sportshirt, dat zij ieder jaar zelf ontwerpen. Het vak is dus vooral een praktijkvak met een klein beetje theorie. Vind jij het dus lastig om op je stoel te blijven zitten? Dan ben je van harte welkom bij BSM.

Ons versterkte havo concept

Hoe wij onze leerlingen blijven motiveren en stimuleren om meer te doen, wordt verteld door Antoon van Horrik, jaarcoördinator havo.

Extra talen

Wist je dat je op onze school een extra taal op jouw diploma kunt laten zetten? Je volgt de lessen dan niet op het Lorentz Casimir Lyceum, maar we faciliteren wel de mogelijkheid dat het uiteindelijk een cijfer op jouw diploma is. Denk aan Spaans, Italiaans, Russisch, Pools.