Breed onderwijsaanbod voor iedereen

Bijgewerkt op: 24 juni 2025

Onderwerpen bij dit hoofdstuk

De snel veranderende maatschappij vraagt om het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zoals innovatief denken, creativiteit, flexibiliteit, het vermogen tot samenwerken en communiceren, jezelf schriftelijk en mondeling presenteren, et cetera. Het Lorentz Casimir Lyceum wil bijdragen aan deze competentie-eisen voor de toekomst en heeft daartoe een breed pakket aan onderwijsactiviteiten ontwikkeld. Sinds juni 2015 is de school dan ook aangesloten bij het samenwerkingsverband Brainport Scholen.

De Brainport Scholen in de regio onderscheiden zich door hun bijzondere aandacht voor de volgende thema’s in hun onderwijs: 21ste-eeuwse vaardigheden, innovatief leren, samenwerken, high tech, ondernemerschap, ontwerpen en ontwikkelen, ict en media, internationalisering, relatie met de omgeving (Brainportregio) en duurzaamheid. Als Brainport School presenteert het Lorentz Casimir Lyceum zich met diverse bijzondere onderwijsactiviteiten.

Quest

Quest is de naam die we hebben gegeven aan een geheel eigen onderwijsvorm waarin leerlingen leren projectmatig te werken. Leerlingen werken per leerjaar in groepen aan verschillende Quest-challenges, De challenges starten vanuit een actueel of relevant thema waardoor Quest zorgt voor een verbinding met de wereld buiten de school.

Tijdens de lessen ligt het accent op onderzoekend en ontwerpend leren (challenge based learning) waarbij leerlingen vaardigheden ontwikkelen als samenwerken, onderzoeken, presenteren en evalueren/reflecteren. Vaardigheden die voor de toekomst van groot belang zijn. Iedere challenge daagt de leerlingen uit gebruik te maken van diverse onderzoeksmethoden.
De invalshoeken om tot een onderzoek te komen zijn gerelateerd aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.
Daarnaast komen aspecten van burgerschap en digitale geletterdheid aan bod bij Quest.

 

 

3Design

In de onderbouw zijn de vakken handvaardigheid en techniek samengevoegd tot het nieuwe vak 3Design. Naast de basistechnieken uit voornoemde vakken passen we ook design thinking toe voor het ontwikkelen van nieuwe producten en innovatieve ideeën. In de bovenbouw hebben we het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming getransformeerd tot het vak ‘design’. We willen daarmee bereiken dat leerlingen minder consumptief bezig zijn met cultuur maar creatief en innovatief werken aan de vormgeving van kunst-, cultuur- en designproducten.

Internationalisering

Onze samenleving beperkt zich allang niet meer tot de landsgrenzen: globalisering is een feit in de hedendaagse wereld. Daarom is het belangrijk dat we leerlingen voorbereiden om te leren, werken en wonen in een ander land, of om in eigen land binnen een internationale context te kunnen functioneren. De school biedt tal van activiteiten aan om de horizon van leerlingen te verruimen. Deze beginnen al in de brugklas, met een uitwisseling met een school in Kempen, waar leerlingen een dagje meemaken uit het leven van onze oosterburen. Met een zekere regelmaat gaan groepen leerlingen met de sectie geschiedenis naar Bayeux. We gaan met verschillende groepen een dagje weg, waaronder bijvoorbeeld de talenreizen naar Lille/Brussel, Keulen en Luik.

Voor een grote groep bovenbouwleerlingen zijn er naast deze activiteiten ook de buitenlandse reizen naar belangrijke Europese steden als Berlijn, Krakow en Praag. Elke reis heeft een goede balans aan culturele bezienswaardigheden en andere manieren om te ontspannen. Het Lorentz Casimir Lyceum vindt het belangrijk dat alle leerlingen deel kunnen nemen aan de reizen. Indien de kosten van de reizen een onoverkomelijk probleem vormen, kunt u contact opnemen met de school om de mogelijkheden te bespreken.

De ontwikkelingen in de Brainportregio brengen internationalisering ook laagdrempelig in de school. Hierdoor is een oriëntatie op wereldburgerschap niet meer los te denken van ons reguliere onderwijsprogramma. Waar mogelijk brengen we activiteiten, zoals (online) uitwisselingen, onder in ons curriculum.

Extra aandacht voor taal en rekenen

Door de hele schoolloopbaan op het Lorentz Casimir Lyceum worden leerlingen getoetst op de taal- en rekenvaardigheden. Indien een leerling niet op het gewenste niveau is, krijgen leerlingen hier extra ondersteuning voor.

Het Lorentz Casimir Lyceum spant zich in om de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen op peil te houden. Binnen de vakken wiskunde, economie, natuurkunde en dergelijke wordt de rekenvaardigheid onderhouden. Leerlingen van havo 4 zonder wiskunde in hun pakket krijgen een jaar lang een extra uur rekenen op de lessentabel.

Op het Lorentz Casimir Lyceum vinden we taalvaardigheid belangrijk. In alle lessen besteden we aandacht aan mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, zodat leerlingen zich op een passend niveau kunnen uitdrukken en zich kunnen redden in de vakken op school.

Voor anderstalige leerlingen is er in de onderbouw en in de bovenbouw Taalondersteuning. Deze bijeenkomsten zijn gericht op het verwerven van (school)taal, zowel mondeling als op schrift. Leerlingen gaan aan de slag met authentiek en actueel Nederlandstalig aanbod om samen meer grip te krijgen op de Nederlandse taal door het vergroten van hun woordenschat en gevoel voor het Nederlands.

Aandacht voor burgerschap

Het doel van burgerschapsonderwijs op het Lorentz Casimir Lyceum is het begeleiden van leerlingen tot open, nieuwsgierige en kritische burgers die een positieve bijdrage willen leveren aan actuele maatschappelijke vraagstukken nu en in de toekomst. We bieden leerlingen kennis over de democratische rechtstaat bieden en een veilige oefenplaats om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor goed burgerschap. Dit doen we door aan elke leerling mogelijkheden te bieden om deze kennis en vaardigheden eigen te maken, zowel binnen als buiten de lessen.

Burgerschap vindt een plek binnen ieder vak én in de normen en waarden die we met elkaar hanteren op onze school. In sommige vakken komt burgerschap sterker naar voren, bijvoorbeeld Quest, ckv, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en maatschappijleer. Daarnaast organiseren we activiteiten met een duidelijke link met burgerschap, zoals een excursie naar de Tweede Kamer en Paarse Vrijdag, maar ook in organisatievormen zoals klankbordgroepen en het mini-mentoraat.

Havo

HavoPro  

HavoPro is een keuzevak in havo 4. Leerlingen gaan hierbij aan de slag met een praktijkgericht programma dat bestaat uit realistische opdrachten uit het bedrijfsleven. Ook bezoeken leerlingen vervolgopleidingen en werken ze aan LOB-opdrachten (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding) om een beter beeld te krijgen van hun studiemogelijkheden. Ze werken in groepsverband aan vraagstukken en lopen mee bij een bedrijf. In het proces ontwikkelen leerlingen vaardigheden zoals ondernemend denken, presenteren, samenwerken en (zelf)reflecteren. Zij krijgen hierdoor een goed beeld van hun competenties en mogelijkheden voor vervolgopleidingen en beroepen. Leerlingen kunnen kiezen voor een maatschappelijke (pgp-M*) of technische variant (pgp-T**).

pgp-M: Praktijkgericht programma maatschappelijk

pgp-T: Praktijkgericht programma technologie

Gymnasium

In onze gymnasiumbrugklassen maken de leerlingen kennis met de klassieke talen en de ideeën en cultuur van de Romeinen en de Grieken. Kennis van onze klassieke cultuur zorgt voor een scherp inzicht in het hier en nu en geeft leerlingen een zeer brede en gedegen basis in hun algemene ontwikkeling. Het vertalen uit het Latijn en Grieks ontwikkelt hun analytisch en creatieve vermogen; dit versterkt het begrijpen en aanleren van andere talen en helpt bovendien bij het oplossen van moeilijke vraagstukken bij andere (ook exacte) vakken. Het gymnasium neemt je mee naar de mythologie, kunst, architectuur, toneel, geschiedenis en filosofie van de Grieken en Romeinen, waardoor leerlingen de wereld om zich heen in perspectief leren zien. In onze ogen zijn de klassieke talen springlevend!

GymnasiumPlus

De gymnasiumPlusklas is bedoeld voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Een uitdagend lesprogramma aanbieden met verbreding, verdieping en het versterken van het sociaal-emotionele aspect is hierbij uitgangspunt. De klas is toegankelijk voor leerlingen met een passende score op een erkende hoogbegaafdheidstest en bestaat in leerjaar 1 en 2

De gymnasiumPlus-klas doorloopt het standaard lesprogramma sneller, waardoor tijd vrijkomt om te werken aan het projectonderwijs Big History. Daarnaast krijgen de leerlingen de vakken WiskundePlus, Programming and Design en filosofie aangeboden, als uitbreiding op het gymnasiumcurriculum. Docenten verrijken de lesstof. Excursies geven het projectonderwijs meer verdieping.

Er is aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van deze groep leerlingen. Zo heeft de mentor zich gespecialiseerd in het begeleiden van meer- en hoogbegaafden. Tijdens de mentorlessen wordt extra aandacht besteed aan bijvoorbeeld ‘leren leren’, positieve psychologie en metacognitieve vaardigheden.

Profielwerkstuk

Het profielwerkstuk is de afsluiting van de middelbare schoolperiode. Het is de meesterproef: een groot werkstuk in de vorm van een onderzoek of ontwerp. Dit werkstuk is gekoppeld aan één of meerdere vakken en de leerlingen werken hieraan in duo's. Door samen te werken hebben leerlingen steun aan elkaar gedurende dit traject. Elk duo heeft een eigen begeleider die leerlingen helpt en ondersteunt tijdens het gehele proces.

Vanaf het begin krijg de leerling uitgebreide uitleg over wat het profielwerkstuk inhoudt, aan welke criteria het moet voldoen en de deadlines voor de verschillende fasen. Nieuw dit jaar is dat alle leerlingen GenAI (generatieve AI) gaan inzetten bij het maken van hun profielwerkstuk. De school biedt een uitgebreide verzameling bronnen en uitleg aan via onze onderzoekswebsite en de digitale leeromgeving. Dit alles ondersteunt bij het doen van onderzoek en het maken van een goed profielwerkstuk.

Eén van de grootste voordelen van het profielwerkstuk is dat het onderwerp zelf gekozen mag worden. Hierdoor kunnen veel leerlingen werken aan een onderwerp dat hen echt interesseert, wat het proces leuker en boeiender maakt. Vaak zijn leerlingen dan ook zeer trots op hun eindresultaat.

De leerlingen sluiten het profielwerkstuk af met een verslag, een presentatie en een vraag- en antwoordsessie met de begeleider.

Kortom, het profielwerkstuk is niet alleen een belangrijke afsluiting van de middelbare schooltijd, maar ook een kans voor leerlingen om te laten zien wat ze kunnen en waar hun interesses liggen. Met de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen leerlingen met plezier en trots terugkijken op deze meesterproef.