In de brugklas

Bijgewerkt op: 24 juni 2025

Onderwerpen bij dit hoofdstuk

4.5
4.6

Op het Lorentz Casimir Lyceum vinden we het belangrijk dat leerlingen goed worden begeleid. Vooral tijdens het eerste jaar, want de stap van de basisschool naar de middelbare school kan heel spannend zijn. De leerling krijgt een mentor en twee minimentoren (leerlingen uit de bovenbouw van onze school) toegewezen. De mentor en klasgenoten leert de leerling goed kennen tijdens de introductiedagen. 

Visie op ondersteuning  
Wij vinden het belangrijk dat leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum zich maximaal kunnen ontplooien en zelf verantwoordelijkheid leren nemen. Hiervoor is er een goede persoonlijke begeleiding van de brugklas tot en met het eindexamenjaar. Onze docenten, mentoren en jaarlaagcoördinatoren zijn nauw bij de leerlingen betrokken.   

Als blijkt dat een leerling extra begeleiding nodig heeft met plannen, leren (executieve vaardigheden) of iets anders, dan kan hij/zij remedial teaching krijgen, NT2-lessen of begeleiding van een leerlingbegeleider. Onze school biedt ook professionele begeleiding als er sprake is van bijvoorbeeld faalangst, dyslexie, hoogbegaafdheid, ASS, AD(H)D of eventuele persoonlijke problemen. De leerlingbegeleider onderzoekt samen met de leerling wat voor hem/haar het beste werkt en helpt de leerling de eigen weg te vinden op school.  

Huiswerkklas

In leerjaar 1 en 2 kunnen leerlingen kosteloos gebruikmaken van de huiswerkklas, waar zij onder toezicht kunnen werken en geholpen worden met de planning van hun schoolwerk.  

Remedial Teaching (RT)

In de eerste weken van de brugklas worden alle leerlingen van de havo- en havo/vwo-brugklassen op spelling, begrijpend lezen en rekenen getest. De vwo-leerlingen worden getest op spelling en begrijpend lezen. Op basis van de uitslag van deze testen volgt mogelijk een advies voor verdere begeleiding. Tijdens de remedial teaching wordt gebruikgemaakt van het test- en oefenprogramma Muiswerk/Numo. De leerlingen die bij aanmelding een dyslexieverklaring hebben overlegd, wordt in de loop van het eerste jaar RT aangeboden, zodat zij bij met name de moderne vreemde talen, een goede start kunnen maken. 

Ondersteuning bij dyslexie

Dyslectische leerlingen krijgen in de hogere leerjaren een dyslexiecoach toegewezen bij wie zij terecht kunnen wanneer zij leerproblemen ervaren die verband houden met hun dyslexie. Leerlingen met dyslexie hebben recht op tijdverlenging bij toetsen. Met de coach kan besproken worden of de dyslectische leerling bij toetsen ook gebruik kan maken van auditieve ondersteuning, het zogenaamde Kurzweilprogramma. Het dyslexie-protocol staat op de website www.lcl.nl.  

NT2-lessen

Leerlingen met een andere moedertaal die nog geen zes jaar onderwijs in Nederland hebben gevolgd, krijgen indien gewenst NT2-les in kleine groepen en begeleiding bij het maken van het huiswerk. Zij hebben recht op tijdverlenging bij toetsen en het gebruik van een woordenboek. Deze begeleiding geldt voor de brugklas, maar ook daarna, zolang de leerling nog geen zes jaar onderwijs in Nederland heeft gehad.

Meerbegaafdheid

We bieden voor meerbegaafde leerlingen extra uitdaging en begeleiding, zowel in de onder- als in de bovenbouw. De gymnasiumPlusklas biedt onderwijs aangepast aan hoog- of meerbegaafde leerlingen in leerjaar 1 en 2. In de onderbouw kennen we BrainSport Junior. Leerlingen die hiervoor worden geselecteerd, mogen sommige lessen overslaan en werken iedere week één of twee uur aan projecten. Daarnaast krijgen de leerlingen begeleiding bij hun executieve functies, zoals ‘leren leren’ en ‘zelfsturing’, zodat zij een adequate leer- en werkhouding krijgen.

Op het Lorentz Casimir Lyceum bekijkt een hoogbegaafdheidscoördinator samen met meerbegaafde leerlingen wat nodig is om passende uitdaging te realiseren. Dit is maatwerk individueel toegespitst op het kind.

Extra ondersteuning

Voor leerlingen die gedurende langere tijd extra ondersteuning nodig hebben, wordt een individueel plan van aanpak gemaakt. Graag gaan wij in deze situaties al voor de aanmelding met ouders en de leerling in gesprek om te onderzoeken welke ondersteuning nodig is en te bespreken wat de school kan bieden.